Etäyhteys

Tukea nopeasti etäyhteydellä

Jotta tukipalvelumme käyttö olisi mahdollisimman helppoa, olemme tehneet helposti asennettavan etäyhteysohjelman, jolla asiakas voi avata turvallisen ja varmatoimisen etäyhteyden tukihenkilöä varten.

Etäyhteysohjelman avulla tukihenkilö voi tehdä tarvittavat toimenpiteet verkon yli siirtymättä asiakkaan luokse. Sen käyttö on myös turvallista, sillä asiakas näkee näytöltä jatkuvasti mitä tukihenkilö tekee hänen koneellaan.

HUOM! Etäyhteyden avaamisesta ilman sovittua etäyhteysaikaa ei ole hyötyä. Avaa etäyhteys vasta kun tukihenkilö on valmiina auttamaan sinua ja pyytää etäyhteyden avausta.

Asentaminen

Etäyhteysohjelma kaikissa yleisesti käytössä olevissa Linux-jakeluissa. Asennusohjelma kertoo kun asennus onnistui. Etäyhteys ei aukea automaattisesti, vaan ohjelma täytyy käynnistää valitsemalla valikosta Sovellukset > Internet > Linux-tuki.fi-etäyhteys tai hakusanalla etäyhteys.

Mikäli Ubuntu antaa virheilmoituksen riippuvuuden x11vnc puuttumisesta, pitää universe-lähde aktivoida.

Mikäli RHEL/CentOS antaa virheilmoituksen riippuvuuden x11vnc puuttumisesta, pitää RepoForge asentaa ensin.

Linux-tuki.fi:n etäyhteysohjelman etuja

  • erittäin helppokäyttöinen
  • käyttäjän ei tarvitse välittää IP-osoitteista tai palomuureista
  • etäyhteys on salattu päästä päähän
  • asiakas näkee ruudullaan jatkuvasti mitä tukihenkilö tekee
  • asiakkaan ei tarvitse kertoa mitään salasanoja tukihenkilölle, koska asiakas voi itse syöttää ne omalle koneelleen suoraan
  • etäyhteysohjelman sulkeminen katkaisee etäyhteyden varmuudella, mitään etäyhteyspalveluja ei voi jäädä vahingossa auki
  • ohjelma on avointa lähdekoodia, sen toiminta on läpinäkyvää
  • Etäyhteyttä hyödyntämällä voi säästää paitsi matkakustannuksia myös huomattavasti aikaa: vika voidaan selvittää ja hoitaa yhdellä puhelinsoitolla ja muutaman minuutin etäyhteydellä.

Esimerkki: Etäyhteysohjelma Ubuntu 12.04-versioissa

Vaihtoehtoinen etäyhteys Gnome-työympäristössä

Jos Linux-tuki.fi:n oma etäyhteysohjelma ei toimi Linux-jakelussasi, kokeile Gnomen omaa etäyhteysohjelmaa. Avaa etäyhteys valitsemalla yläpalkista Järjestelmä › Asetukset › Etätyöpöytä ja avautuvasta ikkunasta valitse kohta Salli muiden käyttäjien hallita työpöytääsi. Ilmoita tukihenkilölle tietokoneesi IP-osoite (88.193.162.54).

Vaihtoehtoinen etäyhteys KDE-työympäristössä

Avaa etäyhteys valitsemalla alapalkista K › Internet › Krfb (työpöydän jako). Valitse ohjelmasta Luo henkilökohtainen pyyntö. Voimme avata yhteyden, kun kerrot meille koneesi IP-osoitteen (88.193.162.54) ja salasanan. Yhteyden ollessa auki näet koko ajan mitä tukihenkilö tekee koneellasi. Molemmilla käyttäjillä on yhtäaikainen hallinta hiirestä ja näppäimistöstä.

Krfb:n kaikki versiot eivät tue salattua yhteyttä, joten tarkista asia ennen kun käsittelet luottamuksellista tietoa yhteyden kautta!

Vaihtoehtoinen etäyhteys SSH:lla

Pelkästään tekstikonsolitilassa toimivan etäyhteyden saa aikaan SSH:lla. Esimerkiksi Ubuntussa SSH-palvelimen saa asennettua komennolla sudo apt-get install ssh openssh-server. Ilmoita tukihenkilölle koneesi IP-osoite sekä käyttäjätunnus ja salasana.