Miksi Linux ja avoin lähdekoodi?

Miksi Linux ja avoin lähdekoodi?

Maailmassa on 200 000 vapaata ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoa (VALO). Kaikissa toimituksissamme autamme asiakkaitamme hyödyntämään tätä maailman suurinta innovaatioalustaa. Valmiiden, julkisesti testattujen ja auditoitujen komponenttien hyödyntämisen takia pystymme tarjoamaan laadukkaita tietojärjestelmiä nopeilla toimitusajoilla ja pienillä kokonaiskustannuksilla.

Miten VALO toimii?

Oheinen video Linuxin kehityksestä kuvaa miten vapaiden ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja kehitetään.

Miksi valita VALO?

Koska avoimia ohjelmia on olemassa satoja tuhansia, on syitä yksittäisten ohjelmien käyttöön myös lukuisia. Vertailtaessa kahta ohjelmaa, joista toinen on avoin ja toinen suljettu, päädytään avoimen valintaan yleensä seuraavista syistä:

  • Ei lisenssimaksuja, koska avoimia ohjelmia saa kopioida ja levittää ilmaiseksi.
  • Edullisemmat kokonaiskustannukset, sillä millään yrityksellä ei ole yksinoikeutta myydä tukipalveluita jollekin ohjelmalle. Esimerkiksi Seravo tarjoaa avoimen lähdekoodin ohjelmia käyttäville yrityksille tukipalveluita ja jos asiakas niin haluaa, voimme tehdä räätälöidyn version mistä tahansa ohjelmasta sen alkuperäisen kehittäjän estämättä. Toki jos uusi versio on parempi, ottaa alkuperäinen kehittäjä useimmiten parannellun koodin osaksi pääversiota ja kaikki pääsevät hyötymään Seravon työstä.
  • Kehitystä ohjaa käyttäjien tarpeet, eikä ohjelmiin tule esim. mainoksia tai käyttäjien yksityisyyttä heikentäviä ominaisuuksia. Ohjelmiston tekijöiden on vaikeaa tehdä ohjelmasta versiota, joka on käyttäjien mielestä huonompi, koska vanhojen versioiden käyttöä ei voi estää. Aina on myös olemassa mahdollisuus, että joku käyttäjistä muuttuu kehittäjäksi ja tekee ohjelmasta huonoista ominaisuuksista putsattuja versioita.
  • Avoimen ohjelman käyttäjät ovat vapaita, kun taas suljetun ohjelman käyttäjät ovat ohjelmiston kehittäjän mielivallan armoilla. Avoimen lähdekoodin lisenssiehtojen takia avoin lähdekoodi on tietotekniikassa kuin demokratia yhteiskunnassa. Ne jotka ovat päässeet maistamaan ohjelmistojen vapautta eivät halua siitä luopua.
  • Linux on immuuni viruksille. Linuxissa ja muissa avoimen lähdekoodin ohjelmistoissa on olennaisesti vähemmän tietoturva-aukkoja kuin esimerkiksi Windowsissa ja muissa suosituissa suljetuissa ohjelmissa kuten Adoble Readerissa, Flashissa ja Oracle Javassa. Linuxistakin löytyy silloin tällöin tietoturva-aukkoja, mutta esimerkiksi viruksia ei ole ollut koskaan, koska Linuxin tietoturvamekanismit ovat niin hyvät.
  • Avoimuus lisää turvallisuutta. Kun lähdekoodi on avointa, on siihen lähes mahdotonta piilottaa esimerkiksi vakoilun mahdollistavia takaportteja. Kun lähdekoodi on julkista, on todennäköisempää että sitä tutkitaan ja mahdolliset tietoturva-aukot tulee havaittua, raportoitua ja korjattua nopeammin kuin suljetuissa ohjelmissa, joissa liiketoimintalogiikka yleensä kannustaa piilottelemaan ja vähättelemään tietoturvaongelmia.
  • Avoimuus lisää laatua. Avoimuus mahdollistaa kulttuurin jossa kuka tahansa voi tutkia ohjelmaa, korjata vikoja ja ehdottaa uusia ominaisuuksia joko ideoina tai valmiina koodina. Avoimuus ei takaa laatua, mutta edistää sitä merkittävästi aivan kuten yhteiskunnassa hallinnon läpinäkyvyys olennaisesti vähentää hallinnon epäkohtia. Kuten Linus Torvalds on sanonut, “Given enough eyeballs all bugs are shallow”.
  • VALO takaa jatkuvan ohjelmistojen evoluution joka tekee ohjelmista yhä päivä päivältä yhä parempia. Mitkään lisenssimaksut eivät estä käyttäjiä päivittämästä aina uusimpaan versioon. Kehittäjien keskuudessa puolestaan kaikki uusi koodi ja ohjelmakirjastot ovat kaikkien käytettävissä eikä pyörää keksitä uudestaan ja uudestaan, vaan kaikki kehityspanos vie maailmaa eteenpäin.

Lisätietoa vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoista löytyy suomeksi osoitteesta COSS.fi.

Seravo ja VALO

Seravolla on vahvan Linux-osaamisen lisäksi myös osaamista VALO:n hyödyntämisestä Windows-ympäristössä, mistä esimerkkinä Seravon tukema markkinointiprojekti VALO-CD, joka on kokoelma parhaita vapaita ohjelmia Windowsille.

Henkilökuntaamme lukeutuu myös mm. Euroopan vapaiden ohjelmistojen säätiön Suomen koordinaattori ja olemme toteuttaneet mm. COSS.fi:n eli Suomen avointen tietojärjestelmien keskuksen sivuston.

Henkilöstömme on osallistunut myös useisiin avoimen datan hankkeisiin ja olemme olleet mukana niin Helsingin Sanomien HS Open -tapahtumissa kuin Apps4Finland kisassakin. Avoin data ja avoin lähdekoodi liittyvät vahvasti toisiinsa, koska molemmat perustuvat siihen perusoivallukseen, että näissä tilanteissa jakaminen ei vähennä, vaan nostaa arvoa.

Asiantuntijapalvelut

Asiantuntijapalveluiden puitteissa kehitämme ja ylläpidämme asiakkaiden Linux-pohjaisia tietojärjestelmiä. Teemme sekä yksittäisiä toimeksiantoja että jatkuvia kuukausimaksullisia ylläpitosopimuksia.

Verkkopalvelut

Verkkopalvelumme perustuvat parhaisiin avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin ja ne on valmiiksi miettittyjä ja keskitetysti ylläpidettyjä ratkaisuja, joita asiakkaidemme on helppoa ja edullista ottaa käyttöön tyypillisiin tarpeisiin, kuten verkkosivujen tai verkkokauppojen toteuttamiseen.

Kaikki voivat hyötyä avoimista ohjelmistoista

Ota yhteyttä, niin kerromme miten voimme auttaa teidänkin organisaatiotanne hyödyntämään avoimen lähdekoodin ohjelmia.